Truskawkowe ciasto z kruszonką

| Brak komentarzy

Share Button

Truskawkowe ciasto z kruszonką
Błyskawiczne ciasto z truskawkami, które piecze się zaledwie 30 min… A jeszcze szybciej znika po upieczeniu. Polecam ze szklaneczką zimnego mleka! :)

Truskawkowe ciasto z kruszonką

Składniki

Ciasto

Kruszonka

Sposób przygotowania

Kruszonka
Krok 1
W rondelku rozpuścić margarynę i cukier. Zdjąć z ognia i wymieszać z mąką. Kruszonka musi być kruszonką :D więc jeśli masa jest jednolita i nie powstały okruszki dodać jeszcze trochę mąki i "podziobać" łyżką.
Ciasto
Krok 2
Jajka ucierać z cukrem przez 4 minuty, dodać wodę i olej. Miksować kolejne 2 minutki. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów chwilę miksować. Wlać kilka kropelek esencji migdałowej. Dokładnie wymieszać.
Truskawki
Krok 3
Truskawki umyć i osuszyć. Przed wrzuceniem na ciasto dobrze jest zanurzyć je odrobinę w mące ziemniaczanej. Mniej więcej do połowy, czyli tyle, ile zamierzamy "wcisnąć" w ciasto. Dzięki temu powinny nie opaść na dno.
Nie można też przesadzić z ilością owoców bo to może zupełnie rozmoczyć ciasto. Choćbyśmy chciały, nie można ich układać warstwowo, na grubo. :P
Krok 4
Ciasto piec w kwadratowej foremce lub keksówce* przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

*Do standardowej prostokątnej blachy proporcje trzeba zwiększyć o 1/2.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Truskawkowe ciasto z kruszonką, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *