Tarta z makrelą, fetą i ogórkiem

| Brak komentarzy

Share Button

tarta z makrelą, fetą i ogórkiemAkcja “sprzątanie lodówki przed wyjazdem” zakończyła się kulinarnym eksperymentem. I muszę przyznać, że udanym. Na pewno go powtórzę.

Tarta z makrelą, fetą i ogórkiem

Składniki

    ciasto

    farsz

    polewa

    posypka

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Obrać makrelę z ości i wkroić w nią piórka cebuli. Wkruszyć kostkę fety. Przyprawić. Odstawić na jakiś czas, aby się przegryzło.
    Krok 2
    Zagnieść ciasto i wykleić formę. U mnie wyszła jedna 15x20 i jedna 12x12. Może być jedna, duża blacha do ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem.
    Krok 3
    tarta z makrela, feta i ogorkiem
    Wyłożyć farsz na ciasto. Wkroić ogórek. Posypać częścią szczypiorku. Rozrobić jajko ze śmietaną i polać po wierzchu. Wysypać resztę szczypiorku.
    Krok 4
    Zapiekać ok godziny, aż będzie widać że się zarumieniło i jest upieczone.

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 9.6/10 (5 votes cast)
    Tarta z makrelą, fetą i ogórkiem, 9.6 out of 10 based on 5 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *