Pleśniak z rabarbarem

| Brak komentarzy

Share Button

pleśniak z rabarbarem

Słodkie ciasto z lekko kwaśnymi kawałkami rabarbaru, najlepiej podane jeszcze ciepłe i w towarzystwie lodów… Dacie się skusić?:)

Pleśniak z rabarbarem

Sposób przygotowania

Krok 1
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i połowę cukru. ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3 i wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny.
Krok 2
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, po ubiciu dodajemy resztę cukru.
Krok 3
Wyjmujemy ciasto z lodówki i większą porcją wyklejamy blaszkę. Na ciasto wykładamy rabarbar, na niego pianę z białek, a na samą górę ścieramy resztę ciasta.
Krok 4
Zapiekamy w 180 stopniach przez 40 minut.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Pleśniak z rabarbarem, 9.7 out of 10 based on 3 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *