Wędlina dojrzewająca

| 8 komentarze

Share Button

Wędlina dojrzewająca

Sposób na wyrób wędliny w domowych warunkach. Mięso tak przygotowane jest pyszne, delikatne i aromatyczne, przypomina nieco szynkę parmeńską. Do przygotowania wędliny można użyć różnych ziół, w zależności od upodobań.

Wędlina dojrzewająca

Sposób przygotowania

Krok 1
Schab myjemy, osuszamy, obsypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na dobę.
Krok 2
Schab ponownie myjemy, osuszamy i obsypujemy solą. Pozostawiamy na minimum 24h.
Krok 3
Schab jeszcze raz myjemy, dokładnie osuszamy, rozgniatamy czosnek i dokładnie nacieramy nim schab. Obsypujemy go papryką i majerankiem.
Krok 4
Schab wkładamy do siatki na wędlinę, a jeśli takiej nie posiadamy do jednorazowej skarpetki i zawieszamy na około 5 dni w temperaturze pokojowej.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (11 votes cast)
Wędlina dojrzewająca, 9.0 out of 10 based on 11 ratings

8 komentarzy

  1. pysznie wyglada, od dawna chodzi za mna ten przepis;)w koncu bede musiala wyprobowac

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Uuuu mega. Mama mówi, że trzeba zrobić. :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Miałam to szczęście się załapać na degustację. Powiem jedno, warto spróbować. Sama czekałam tylko na ten przepis i biorę się do roboty :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. Mam pytanie, gdzie trzymamy schab w Kroku 2? W lodówce czy temperaturze pokojowej?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  5. Odstawiamy go do lodówki:)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  6. Czy tak przygotowaną wedlinę można mrozić?
    Jeśli nie jak długo po przygotwaniu można ją przetrzymywać w lodówce?
    Dziękuję i pozdrawiam,
    Łukasz

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  7. Szczerze mówiąc zawsze znika tak szybko, że nawet nie zdążyłam pomyśleć o jej zamrożeniu :) Spokojnie wytrzyma kilkanaście dni w lodówce.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  8. Ja wkładam do lodówki na 14 dni nie na 5 dni w temperaturze pokojowej, tak samo pierś z kaczki i wołowinę. Lodówka bardzo suszy. W lodówce w piwnicy “zgubiłem” wołowinę i po ponad roku była Q. Curry też dobrze robi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *