Pizza z zielonym pesto i czarnymi oliwkami

| 1 Komentarz

Share Button

Pizza z zielonym pesto
Muszę przyznać, że jestem dumna z mojego pomysłu użycia zielonego pesto jako sosu-bazy do pizzy. Wyszło megapysznie. Pesto świetnie komponuje się z czarnymi oliwkami i pieczarkami. :)

Pizza z zielonym pesto i oliwkami

Składniki

    Zaczyn

    Ciasto

    Farsz

    Sposób przygotowania

    Zaczyn
    Krok 1
    Z drożdży, cukru, 1/4 szklanki wody i 1czubatej łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
    Ciasto
    Krok 2
    Mąkę i sól wymieszać, dodać olej i 1/4 szklanki wody. Wlać zaczyn. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i będzie puszyste.
    Krok 3
    Ciasto podzielić na dwie części i uformować kule, z których następnie rozwałkować dwa okrągłe placki.

    Blaszki wysmarować olejem i wyłożyć ciastem.
    Farsz
    Krok 4
    Surowe ciasto posmarować dokładnie pesto.
    Ułożyć obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.
    Ułożyć pokrojoną w krążki cebulę.
    Na cebulę położyć pokrojone czarne oliwki.
    Posypać startym serem.
    Krok 5
    Piec ok. 25 min. w 190 st. C.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
    Pizza z zielonym pesto i czarnymi oliwkami, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

    Jeden komentarz

    1. Piękne kolory:) Musi być pyszne:)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *