Bardzo prosta do przygotowania zupa, a jednak prezentuje się efektownie. W sam raz na niedzielny obiadek.
Myślę, że w mniej pikantnej wersji, posmakuje również dzieciom.
Jarzynowy krem z groszkiem ptysiowym
Składniki
- 3 ziemniaki (duże)
- 3 marchewki (duże)
- 1 cebula
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 3 litry bulionu drobiowego
- sól
- pieprz czarny i ziołowy
- ostra papryka
Dodatki
Sposób przygotowania
Krok 1 | |
Obrane i drobno pokrojone ziemniaki oraz marchewkę wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy. W międzyczasie kroimy pora i cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy - szklimy to wszystko na patelni. Następnie przekładamy do garnka z ziemniakami i marchewką. Gotujemy ok 40 min. Doprawiamy zupę i gotujemy jeszcze 20 minut. Następnie blendujemy warzywa z zupy, stopniowo dolewając wywaru - tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję. | |
Krok 2 | |
Następnie blendujemy warzywa z zupy, stopniowo dolewając wywaru - tak aby osiągnąć pożądaną konsystencję. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy. | |
Krok 3 | |
Zupkę dekorujemy klesksem kwaśnej śmietany, odrobiną sosu sojowego, posypujemy posiekaną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym |