“Miód” z mniszka lekarskiego

| 1 Komentarz

Share Button

miód z mniszka lekarskiegoRozkwitły mlecze, nadszedł więc czas, aby wykorzystać ich dobroczynne właściwości i zaopatrzyć spiżarnię na zimę. Dziś proponuję syrop z mniszka lekarskiego. Nie jest to typowy miód, ale smakuje niemal identycznie. Warto spróbować.

Miód z mniszka lekarskiego

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Zerwane kwiaty odstawić na godzinę, aby ich mieszkańcy zdążyli opuścić lokal ;) Zalać je wodą i gotować ok 20 minut od wrzenia. Odcedzić napar i zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki na noc.
Krok 2
Następnego dnia zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i gotować 2 godz na wolnym ogniu.
Krok 3
Kiedy syrop zgęstnieje, przelać do słoiczków, zakręcić, uważając, aby słoiki i zakrętki były czyste i suche. Odwrócić zakręcone słoiczki do góry nogami i odstawić do ostygnięcia.
Krok 4
Z tej porcji wyszło mi 7 małych słoiczków ok 200g.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
"Miód" z mniszka lekarskiego, 10.0 out of 10 based on 6 ratings

Jeden komentarz

  1. Słyszałam o tym miodziku, ale nie miałam okazji spróbować. Dzięki za przepis :)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *