Sezamki

| Brak komentarzy

Share Button

sezamki
Sezamki kojarzą mi się z dzieciństwem, ale UWAGA! nie kojarzą mi się pozytywnie… nigdy za nimi nie przepadałam. Ale dziś, przy okazji robienia owych ciasteczek, po raz kolejny przekonałam się, że jak własnoręcznie się coś zrobi, wtedy bardziej smakuje. :D

Sezamki

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Sezam podprażyć na patelni w celu osiągnięcia jasnobrązowego koloru. Prażyć na suchej patelni, często mieszając.
Krok 2
Cukier z wodą skarmelizować - w rondelku, na małym ogniu podgrzewać oba składniki, nie mieszając. Gdy zrobi się płyn o brązowym przejrzystym kolorze, dodać miód i wymieszać.
Krok 3
Wymieszać skarmelizowany cukier z podprażonym sezamem.
Krok 4
Szybko wylać masę na rozłożony wcześniej na blacie papier do pieczenia (ok 30x30 cm - jedna część) i przykryć drugą jego częścią. Rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm.
Krok 5
Gdy masa odrobinę ostygnie, oderwać papier i pokroić nożem na prostokąty.
Krok 6
W obawie, że za bardzo mi ostygną pokroiłam je dosłownie po kilku minutach i ułożyłam na talerzu, przez co na zdjęciu niektóre są trochę odkształcone, zamiast być idealnie płaskie.:(
Myślę, że można spokojnie poczekać te pół godziny zanim się je pokroi. :)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Sezamki, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *