Tort makowo-migdałowy

| Brak komentarzy

Share Button

tort makowo-migdałowy

Torcik ten uświetnił urodziny mojego męża :) Jest lekki i bardzo smaczny. Migdały i mak świetnie się ze sobą komponują.

Tort makowo-ogdałowy

Składniki

    ciasto

    krem

    ozdoba

    poncz

    Sposób przygotowania

    Ciasto
    Krok 1
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i lśniąca. Stopniowo dodajemy żółtka.
    Krok 2
    Mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia łączymy i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy wypłukany w zimnej wodzie mak. Delikatnie mieszamy łyżką.Wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy ok. 40 min. w 180°C do suchego patyczka. Po wystudzeniu biszkopt dzielimy na 3 równe części i nasączamy każdą z nich ponczem.
    Krem
    Krok 3
    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder i śmietan-fix,a następnie mielone migdały. Mieszamy. Masę dzielimy na 3 części i przekładamy nią placki, smarujemy wierzch i boki. Wierzch ozdabiamy makiem i płatkami migdałowymi, a boki obsypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do lodówki, aby tort się schłodził.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
    Tort makowo-migdałowy, 7.8 out of 10 based on 4 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *