Chałka

| 3 komentarze

Share Button

chałka

Pachnąca i mięciutka domowa chałka, prosta w wykonaniu, a jak cieszy oko. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z masełkiem i dżemem.

Chałka

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Mąkę przesiewamy, solimy i mieszamy z suchymi drożdżami (ja robię to w robocie).
Krok 2
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko i delikatnie podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Sprawdzamy, czy mieszanka nie jest za gorąca, aby nie zaparzyć drożdży. Następnie wbijamy jajko i roztrzepujemy.
Krok 3
Do mąki wlewamy stopniowo zawartość rondelka, cały czas mieszając. Wyrabiamy kilka minut na średnich obrotach. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 30 min.).
Krok 4
Gdy ciasto podrośnie, wykładamy je na stolnicę i jeszcze raz zagniatamy. Następnie dzielimy je na 4 części i robimy wałki tak, aby na końcach były cieńsze, a na środkach grubsze. Łączymy je końcami i zaplatamy poczwórny warkocz (technikę możemy podejrzeć w sieci). Nakrywamy go ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia (ok. 30 min.)
Krok 5
Po tym czasie smarujemy warkocz roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypujemy makiem i sezamem. Pieczemy 30 min. w 180°C.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (4 votes cast)
Chałka, 9.5 out of 10 based on 4 ratings

3 komentarzy

  1. wspaniale wyglada,uwielniam chalki!.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Uwielbiam chałki, Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Już wiem co upiekę sobie w przyszłym tygodniu. :) )
    Agnieszko, Twoje przepisy są niezawodne, zawsze mi wychodzą. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *