Omlet czekoladowy

| 1 Komentarz

Share Button

omlet czekoladowyMocno czekoladowy omlet, puszysty i rozpływający się w ustach. Rozkosz dla podniebienia!

Omlet czekoladowy

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.
Krok 2
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy mleko, rozpuszczoną czekoladę oraz mąkę wymieszaną z kakao. Dokładnie mieszamy.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy je łyżką z masą jajeczną.
Krok 4
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wlewamy połowę masy. Smażymy po ok. 2 min. (na małym ogniu i najlepiej pod przykryciem) z obu stron, uważając, aby się nie przypaliło. Powtarzamy czynność dla drugiej części masy.
Krok 5
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru oraz ziarenka z laski wanilii. Na połówkę każdego omletu nakładamy ubitą śmietanę i przybieramy plastrami brzoskwiń. Składamy na pół i posypujemy wierzch cukrem pudrem.

No results.
TitleVotesRatingReview

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Omlet czekoladowy, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Jeden komentarz

  1. mniam, lubię to! :) pozdrawiam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *