Bardzo szybkie w wykonaniu i dobre ciasto. W sam raz na leniwe, niedzielne po południe:)
Ananasowiec straciatella
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki pszennej
- 75ml oleju
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Masa
- 1 puszka ananasów
- 2 jaja
- 2 opakowania budyniów waniliowych
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania
Ciasto | |
Krok 1 | |
Mokre składniki miksujemy, dodajemy wcześniej wymieszane suche składniki i miksujemy do połączenia. Kruszymy czekoladę i mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35 minut (proporcje są na małą blaszkę) | |
Krok 2 | |
Sok z ananasa miksujemy z jajami, budyniami, mąką. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Masę ananasową dodajemy i energicznie mieszamy. | |
Krok 3 | |
Biszkopt kroimy na pół, układamy pokrojone w kostkę ananasy, pokrywamy masą. Przykrywamy i powtarzamy czynność. |