Szarlotka z budyniem

| Brak komentarzy

Share Button

szarlotka z budyniem

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Ta w połączeniu z budyniem smakuje naprawdę pysznie.

Szarlotka z budyniem

Składniki

Ciasto

Budyń

Kruszonka

Sposób przygotowania

Ciasto
Krok 1
Mąkę siekamy z zimnym masłem. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Formujemy kulkę i zawijamy w folię. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny.
Krok 2
Jabłka obieramy kroimy w kostkę i dusimy z cukrem do miękkości. Dodajemy na koniec mąkę ziemniaczaną.
Krok 3
1 szklankę mleka miksujemy z mąkami i jajkami. 2 szklanki zagotowujemy z cukrami i masłem. Następnie dolewamy masę mleczno-jajeczną i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty.
Kruszonka
Krok 4
Wszystkie składniki zagniatamy do powstania sypkiej kruszonki.
Krok 5
Ciasto wykładamy w blaszce nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 15-20 minut z termoobiegiem. Następnie wyjmujemy wykładamy masę jabłkową, na to budyń i kruszonkę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Szarlotka z budyniem, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *