Kukurydziana tarta z meksykańskich farszem

| 3 komentarze

Share Button

Kukurydziana tarta z meksykańskim farszem
Tarta, mieszanka zapiekanych warzyw z roztopionym serem, to wszystko zrobione na bardzo ossstro… Niebo, a w zasadzie piekło, w gębie. :D

Kukurydziana tarta z meksykańskim farszem

Składniki

    Spód

    Farsz

    Sposób przygotowania

    Farsz
    Krok 1
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Paprykę pokroić w kosteczkę i dorzucić do smażącej się cebuli. Zalać zalewą z pomidorków i dusić 10 mi, aż papryka trochę zmięknie. Dorzucić pomidorki, kukurydzę i fasolę. Doprawić na ostro. Smażyć jeszcze kilka minut. Zestawić z ognia do przestygnięcia.
    Ciasto
    Krok 2
    Do miski wsypać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać szczyptę soli. Wbić jajko i wlać olej. Zamieszać łyżką. Wlać pół szklanki wody i zagniatać. Jeśli ciasto nie będzie dość elastyczne dodać jeszcze wody. Wyrobić gładkie, sprężyste ciast. Podzielić na dwie równe części i uformować kule.
    Krok 3
    Ciasto włożyć na 0,5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć jedną porcję ciasta i rozwałkować na kształt okrągłego placka.
    Krok 4
    Formę do tarty nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć formę ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 min.
    Krok 5
    Po 5 minutach wyjąć blaszkę i na ciasto wyłożyć połowę przygotowanego wcześniej farszu. Na wierzch położyć kilka kawałków szynki i posypać startym serem.
    Piec 20 minut w 180 st. C.

    Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta i pozostałym farszem.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
    Kukurydziana tarta z meksykańskich farszem, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

    3 komentarzy

    1. Wygląda przepysznie! Muszę wypróbować :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Czym mozna zastapić olej kukurydziany?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *