Tarta budyniowa z galaretką

| 1 Komentarz

Share Button

Tarta budyniowa z galaretkąLekka tarta na spodzie z pełnoziarnistych herbatników, banalna w wykonaniu. Smak domowego budyniu waniliowego sprawi, że już nigdy nie zrobicie takiego z torebki. Polecam.

 

Tarta budyniowa z galaretką

Składniki

spód

budyń

Sposób przygotowania

Spód
Krok 1
Herbatniki rozkruszamy w robocie na mąkę, dodajemy margarynę i ucieramy, aż masa zacznie się lepić. Wykładamy nią formę do tarty i pieczemy 15 min. w 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Budyń
Krok 2
Z 1 litra mleka odlewamy szklankę. Miksujemy ją z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Gdy się zagotuje, wlewamy masę jajeczną i mieszamy intensywnie do zgęstnienia. Studzimy.
Krok 3
Galaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i po ostudzeniu wkładamy do lodówki, aby delikatnie stężała.
Krok 4
Na ostudzony spód wykładamy zimny budyń i zalewamy tężejącą galaretką. Tartę wstawiamy do lodówki.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.8/10 (4 votes cast)
Tarta budyniowa z galaretką, 8.8 out of 10 based on 4 ratings

Jeden komentarz

  1. Mniami! Tarta z budyniem to ideał :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *