Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem wiejskim

| 4 komentarze

Share Button

Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem wiejskim

Długo dziwiło mnie połączenie pierogów z kaszą gryczaną, ale w końcu zebrałam się na odwagę i spróbowałam. To jest miłość od pierwszego pieroga;p

Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem wiejskim

Sposób przygotowania

Krok 1
Mąkę zalewamy gorącą wodą, dodajemy żółtko i solimy. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do torebki foliowej aby ostygło. Dzięki temu będzie się łatwo wałkować.
Krok 2
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę i pieczarki. Kiedy kasza się ugotuje dodajemy ją do usmażonych warzyw. Zdejmujemy z ognia i dodajemy serek wiejski. Przyprawiamy sola i pieprzem.
Krok 3
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki, napełniamy je farszem i dokładnie zaklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut.
Krok 4
Na patelni podsmażamy cebulę i boczek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kwaśna śmietanę. Przyprawiamy dużą ilością majeranku, sola i pieprzem.
Krok 5
Pierogi podajemy prosto z wody polane sosem.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Pierogi z kaszą gryczaną i serkiem wiejskim, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

4 komentarzy

  1. Można robić sos do spaghetti z kaszą gryczaną więc czemu nie pierogi. :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Bardzo ciekawy przepis;)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Nie lubię kaszy gryczanej, ale w takim połączeniu chętnie bym spróbowała :)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. Wyśmienite! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *