Tarta cytrynowa z bezą

| 4 komentarze

Share Button

tarta cytrynowa z beząPyszna krucha tarta z cytrynowym nadzieniem, które idealnie komponuje się ze słodką bezą.

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki

    spód

    nadzienie

    beza

    Sposób przygotowania

    Kruchy spód
    Krok 1
    Zimne masło siekamy z mąką wymieszaną z cukrem i solą. Dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki okrągły placek i wkładamy go do formy do pieczenia tarty o średnicy ok. 24 cm. Nakłuwamy widelcem i jeszcze na chwilę wkładamy do lodówki, aby się schłodziło, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 min.
    Nadzienie cytrynowe
    Krok 2
    W miseczce mieszamy sok z cytryn z mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkami. W rondelku roztapiamy masło, a następnie wlewamy do niego zawartość miseczki. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
    Beza
    Krok 3
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną i dalej ubijamy, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
    Krok 4
    Na podpieczony spód wykładamy masę cytrynową i przykrywamy ją bezą. Pieczemy 20 min. w 180°C.

     

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
    Tarta cytrynowa z bezą, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

    4 komentarzy

    1. WOW wygląda pysznie i z pewnością tak smakuje. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. kolejny przepis do wyprobowania;)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    3. Wyszła rewelacyjnie!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    4. Aż ślinka cieknie:)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *