Pani Walewska

| 1 Komentarz

Share Button

Pani Walewska
Pyszne, bardzo delikatne i niezbyt słodkie ciasto, któremu charakterku dodaje porzeczkowy dżem. Gości w moim domu bardzo często. Uwielbiam je. :)

Pani Walewska

Składniki

    Ciasto

    Beza

    Krem budyniowy

    Sposób przygotowania

    Ciasto
    Krok 1
    Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia,
    cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Wbić żółtka i wymieszać. Margarynę posiekać nożem na kawałki. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na prostokątne placki.
    Ciasto włożyć do dużych prostokątnych blaszek (23x36) wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez 15 minut w temp. 175 C.
    Beza
    Krok 2
    Białka ubić na sztywno i stopniowo dosypywać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach.

    Piec placki jednocześnie przez około 15 minut w temp. 150 st. C.
    Krem budyniowy
    Krok 3
    Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić do ostudzenia.

    Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej. Całą masę wyłożyć na jednym placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
    Krok 4
    Przepis ze strony KwestiaSmaku.com z drobnymi zmianami w bezie. :)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
    Pani Walewska, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

    Jeden komentarz

    1. Z taką panią Walewską chętnie wypiłabym kawę:)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Odpowiedz na „Galantyna.plAnuluj pisanie odpowiedzi

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *