Biszkopt do tortu (bez proszku do pieczenia!)

| 8 komentarze

Share Button

biszkopt do tortu bez proszku do pieczeniaPrzepis na biszkopt bez proszku do pieczenia. Jak widać nie ma się co obawiać, że nie urośnie :) Same naturalne składniki, w sam raz dla dzieci, jako baza do tortu. Przepis znalazłam w internecie na stronie p. Kingi z Masterchefa i nie mogłam się już doczekać, aby go przetestować.

Biszkopt do tortu (bez proszku do pieczenia!)

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Ubijamy białka. Pod koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka. Zwalniamy obroty miksera do minimum i wsypujemy stopniowo obie mąki. Puszystą masę przekładamy do tortownicy. Ja miałam 25 cm. Ciasto będzie sięgało do połowy wysokości, ale spokojnie, urośnie!
Krok 2
Pieczemy 40 minut w temp 180*C pod przykryciem z pergaminu. Kiedy ciasto będzie już upieczone (sprawdzamy nożem lub patyczkiem), wyjmujemy je z piekarnika i ciskamy o ziemię :) Tak z wysokości powiedzmy pół metra. Wkładamy je z powrotem do piekarnika na kilka minut. Można pozwolić mu wystygnąć w piekarniku, ale zazwyczaj nie mamy tyle czasu, więc niech postoi chwilę.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.6/10 (5 votes cast)
Biszkopt do tortu (bez proszku do pieczenia!), 7.6 out of 10 based on 5 ratings

8 komentarzy

  1. Mam chęci upiec taki biszkopt , ale boję się tego ciskania z pół metrowej wysokości. Biszkoptowi nic się nie stanie ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. wszystko zrozumiałam tylko nie wiem o co chodzi z tym “ciskaniem o ziemię”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Wyjmujesz ciasto z piekarnika, jest nadal w blaszce i upuszczasz je na ziemię z wysokości pół metra. Oczywiście ma nie wypaść z blachy ;)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. Po to się ciska o ziemie żeby biszkopt ubić troszkę i zwiększyć gęstość pęcherzyków

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  5. czy piekarnik ma być nagrzany i na której półce ma być ciasto w elektrycznym piekarniku ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  6. Mam pytanie a blaszkę wysmarować masłem czy wyłożyć papierem do pieczenia
    a pieczenie pod przykryciem to chodzi tylko o to żeby na górę położyć papier?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  7. Norbert – Obojętnie czy masłem czy pergaminem. Pod przykryciem tzn właśnie pod papierem do pieczenia. Pozdrawiam

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *