Kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa

| Brak komentarzy

Share Button

Kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa
Kandyzowane skórki pomarańczowe i cytrynowe mogą dopełnić smak wielu świątecznych wypieków, a w szczególności tradycyjnego mazurka.

Kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Pomarańczę obrać ze skórki. Najlepiej przekroić ją na 4 lub 8 części, tak aby kawałki skórki miały regularny kształt.

Skórki włożyć do rondelka i zalać 1 szklanką wody. Gotować przez 10 minut.
Krok 2
Po 10 minutach wylać wodę z rondelka zabarwioną wodę.
Krok 3
Podgotowane skórki zalać ponownie szklanką wody i 3/4 szklanki cukru.
Gotować przez 50 min na małym ogniu.
Krok 4
Ugotowane skórki wyłożyć na kratkę*, żeby wyschły. Powinny tak leżeć przynajmniej przez noc.
Następnie pokroić w drobną kosteczkę i przechowywać w lodówce.

* np. taką z mikrofalówki
Krok 5
Takich samych proporcji wody i cukru można użyć w przypadku kandyzowania skórki cytrynowej.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *