Szpinak w drożdżowym cieście

| 4 komentarze

Share Button

Szpinak w drodżowym cieście
Smaczne i proste danie, idealne na kolację lub piątkowy obiad. Drożdżówki dobrze komponują się z sosem czosnkowym lub pikantnym czerwonym barszczykiem.

Szpinak w drożdżowym cieście

Składniki

    Zaczyn

    Ciasto

    Farsz

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, oraz czosnek. Na patelnię wrzucić szpinak i go odparować. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszać z serem wędzonym.
    Odstawić do przestygnięcia.
    Krok 2
    Z drożdży, cukru, mąki i mleka przygotować zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 0,5 godziny.
    Krok 3
    W dużej misce wmieszać łyżką mąkę, sól i zioła prowansalskie. Wlać mleko i olej. Dodać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto.
    Krok 4
    Ciasto rozwałkować na placki, a następnie wycinać kwadraty wielkości 10x10 cm. Nakładać po o łyżce farszu. Zaginać rogi ciasta tak jak u mnie lub zlepiać rogi tworząc "kopertę", wtedy z pewnością farsz nie wypłynie w trakcie pieczenia.
    Krok 5
    Piec do zarumienienia w 190 st. C przez około 25 minut.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (5 votes cast)
    Szpinak w drożdżowym cieście, 10.0 out of 10 based on 5 ratings

    4 komentarzy

    1. O mniaaaam, zjadłabym. :) Wspaniałe połączenie.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. ja już jadłem kanapke z pasztetem (swojski, tygodniowy), ale może jutro zjem to

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    3. pyszny pomysł bardzo lubię szpinak, przepis na pewno wykorzystam:)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    4. Magma, mam taką nadzieję. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *