Popękane czekoladowe ciasteczka

| Brak komentarzy

Share Button

popękane ciasteczkaEfektowne i bardzo smaczne mocno czekoladowe ciasteczka. Przepis podejrzany gdzieś w sieci, ale po własnych modyfikacjach.

Popękane czekoladowe ciasteczka

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Masło i czekoladę roztapiamy na małym ogniu w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2
Jajka ucieramy z cukrem na biało. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i szczyptą soli. Dokładnie ucieramy. Tak przygotowaną masę wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika, aby stwardniała.
Krok 3
Stwardniałą masę nabieramy łyżką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Ważne, aby masa była zimna, inaczej ciasteczka mogą się rozpłynąć podczas pieczenia. Lekko je spłaszczamy, a następnie obtaczamy w cukrze pudrze (najlepiej dwa razy, aby warstwa była gruba). Pieczemy około 10 min. w 170°C.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
Popękane czekoladowe ciasteczka, 9.0 out of 10 based on 4 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *