Tarta budyniowo-cytrynowa

| 4 komentarze

Share Button

Tarta budyniowo-cytrynowa
Ciasto nie jest zbyt słodkie, a smak śmietankowego budyniu przyjemnie urozmaica kwaśny sok z cytryny. :)

Tarta budyniowo-cytrynowa

Składniki

    Spód

    Budyń

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Z mąki, soli, cukru, margaryny i jajka zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli lepi się do rąk - dosypać jeszcze trochę mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię/torebkę i włożyć do lodówki na 0,5 h.
    Krok 2
    Foremkę posmarować dokładnie masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim blaszkę do tarty. Ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika na 25 minut*. Piec w temp. 190 st. C.

    *moje ciasto piekło się 20 min, ale to chyba odrobinę za krótko.
    Krok 3
    Gdy ciasto się piecze przygotować budyń cytrynowy. Ubić jajka z odrobiną soli, dodać cukier i nadal miksować. Gdy cukier się rozpuści wlać śmietanę, sok z cytryny. Miksować przez chwilę. Dodać skórkę cytrynową oraz mąkę i wymieszać dokładnie.
    Krok 4
    Po 25 minutach wystawić ciasto z piekarnika i wylać na nie masę budyniową (tak, powinna być taka rzadka :P). Piec jeszcze 30 minut.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 8.7/10 (6 votes cast)
    Tarta budyniowo-cytrynowa, 8.7 out of 10 based on 6 ratings

    4 komentarzy

    1. czuje ze bardzo polubie to ciasto;)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. pysznie wygląda:) bardzo lubię tarty są proste do zrobienia i smaczne:)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    3. Smakowite połączenie :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    4. Ciasto wygląda na niedopieczone :( ale sam pomysł świetny

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *