Ryż na mleku z żurawiną i czekoladą

| 1 Komentarz

Share Button

ryż na mlekuSłodki przysmak, który smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Ryż na mleku z żurawiną i czekoladą

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i cukrem. Dosypujemy ryż i gotujemy na małym ogniu często mieszając, aby się nie przypalił. Jeśli w trakcie gotowania zauważymy, że jest za mało mleka, a ryż jeszcze nie jest do końca miękki, możemy trochę go dolać. Konsystencja po ugotowaniu ma być gęsta. Pod koniec gotowania wrzucamy suszoną żurawinę.
Krok 2
Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Mieszamy, aby ładnie się połączyła z mlekiem do płynnej konsystencji.
Krok 3
Gotowy ryż przekładamy do salaterek, polewamy czekoladą i ozdabiamy żurawiną.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Ryż na mleku z żurawiną i czekoladą, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Jeden komentarz

  1. uwielbiam robić sobie ryż na mleku ,szczególnie z jabłkami i cynamonem, ale ta wersja też zachwyca ;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *