Bułeczki na parze

| Brak komentarzy

Share Button

bułeczki na parzeMięciutkie bułeczki gotowane na parze, lekkie i puszyste. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub kolację do mleka. Największą ich zaletą jest to, że można je podać z czym nam się podoba na słodko lub słono.

Bułeczki na parze

Składniki

Sposób przygotowania

Rozczyn
Krok 1
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, a następnie wkruszamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2
Gdy rozczyn urośnie, wlewamy go do mąki ze szczyptą solą, wbijamy jajko i wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
Krok 3
Formujemy małe kulki i gotujemy na parze 10 min. Można je podawać na słodko z dżemem, jogurtem albo dać do środka bułeczek marmoladę, dżem lub owoce. Można również polać je jakimś sosem, np. pieczarkowym lub samym roztopionym masełkiem i cukrem.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Bułeczki na parze, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *