Rogaliki z dżemem

| Brak komentarzy

Share Button

rogaliki z dżemem

Pyszne rogaliki, które mogą zastąpić drugie śniadanie. Idealne kiedy mamy ochotę na coś słodkiego.

Rogaliki z dżemem

Sposób przygotowania

Krok 1
Z drożdży, mleka i cukru robimy zaczyn. Czekamy aż drożdże urosną.
Krok 2
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, zaczyn, sól i bardzo miękką margarynę (musimy ją trochę podgrzać ale nie rozpuścić). Wyrabiamy wszystko aż składniki się połączą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1,5h.
Krok 3
Ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy każdą z nich i kroimy na trójkąty. Trójkąty zawijamy w rogaliki z dowolnym dżemem lub czekoladą. Możemy posmarować je białkiem jajka i posypać cukrem.
Krok 4
Wstawiamy do nagrzanego do 180' piekarnika i pieczemy do zarumienienia ciasta, około 20min.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (6 votes cast)
Rogaliki z dżemem, 8.3 out of 10 based on 6 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *