Bułeczki pszenno – kukurydziane

| Brak komentarzy

Share Button

Bułeczki pszenno-kukurydziane
Miła odmiana dla zwykłych pszennych bułeczek z pobliskiego sklepu. Cieplutkie, pachnące, posmarowane masełkiem – niebo w gębie. :)

Bułeczki pszenno – kukurydziane

Składniki

    Zaczyn

    Ciasto

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Przygotować zaczyn z: rozdrobnionych drożdży, mąki, cukru i wody. Wszystko dokładnie rozmieszać tak, aby drożdże się rozpuściły. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. pół godziny).
    Krok 2
    Do dużej miski wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą oraz sól i dokładnie wymieszać. Dodać miękką margarynę. Rozdrobnić ją w mące tak aby uzyskać konsystencję kaszy manny. Dodać zaczyn, mleko oraz wodę i zagnieść. Ciasto ma być elastyczne, ciągnące (ale nie rzadkie!).
    Krok 3
    Z ciasta formować kulki wielkości mandarynki i układać na blasze. Pozostawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut).

    Posypać po wierzchu mąką lub natrzeć rozkłóconym jajkiem.
    Krok 4
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20 minut.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
    Bułeczki pszenno - kukurydziane, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *