Karkówka pieczona z pieczarkami

| Brak komentarzy

Share Button

Karkówka  pieczona z pieczarkami

Pyszne, aromatyczne danie, idealne na świąteczny obiad. Bardzo dobre zarówno z kaszą jęczmienną jak i z ziemniaczkami.

Karkówka pieczona z pieczarkami

Składniki

    Mięso

    Zalewa

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Posypać przyprawami z obu stron i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzać olej i opiec plastry karkówki po 3 minutki z obu stron.
    Krok 2
    Plastry karkówki ułożyć w naczyniu żaroodpornym w rządku. Pomiędzy kawałki karkówki włożyć po plastrze cebuli (żeby mięso się nie posklejało podczas pieczenia).
    Pieczarki obrać, pokroić w plastry i również przełożyć nimi kawałki karkówki, resztę wysypać na wierzch.
    Całość posypać startym na grubych oczkach korzeniem selera.
    Krok 3
    W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, magi, pieprzem i koncentratem pomidorowym.
    Zalewę wylać na karkówkę z warzywami.
    Krok 4
    Piec pod przykryciem przez 2 godziny i 15 minut w 180 st. C.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 6.6/10 (18 votes cast)
    Karkówka pieczona z pieczarkami, 6.6 out of 10 based on 18 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *