Słoneczne risotto

| 1 Komentarz

Share Button

słoneczne risotto

Proste i sycące risotto. W sam raz na piątkowy obiad. Może również służyć jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych.

Słoneczne risotto

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Na początku przygotowujemy bulion. Możemy go zrobić samemu gotując wywar warzywny, ale żeby było szybciej rozpuszczamy kostkę rosołową lub warzywną, albo tak jak ja dodaję do wody domową vegetę. Bulion musi być gorący.
Krok 2
Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle i oliwie. Dosypujemy ryż i podsmażamy chwilkę, aby się zeszklił. Następnie stopniowo dolewamy chochelką gorący bulion. Po każdym dolaniu smażymy tak długo, aby ryż wchłonął całkowicie płyn. Nie musimy zużywać całego bulionu, trzeba próbować ryż aż będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Krok 3
Pod koniec smażenia dolewamy wino i odparowujemy. Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkami i sokiem z cytryny. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu i przyprawiamy kurkumą i białym pieprzem. Dorzucamy startą skórkę z cytryny.
Krok 4
Już na talerzu risotto posypujemy startym parmezanem i ozdabiamy gałązkami świeżej kolendry.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Słoneczne risotto, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Jeden komentarz

  1. Wygląda smacznie;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *