Drożdżówka (pieróg drożdżowy)

| Brak komentarzy

Share Button

drożdżówka pieróg drożdżowyTradycyjny dla naszego regionu wypiek. Popularny na weselach i rodzinnych uroczystościach. Przy przygotowaniu tego ciasta można spalić więcej kalorii niż przy killerze Chodakowskiej ;) ale efekt wart jest zachodu. Warto kupić kilka butelek mleka przed degustacją.

Drożdżówka (pieróg drożdżowy)

Składniki

    ciasto

    kruszonka

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Podgrzać mleko, dodając łyżkę cukru i mąki. Do ciepłego mleka dodać drożdże i odstawić na chwilę aż rozczyn podwoi objętość.
    Krok 2
    Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać 20 minut intensywnie zagniatając. Bez oszukiwania, bo nie wyjdzie ;)
    Krok 3
    Wyłożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem blachy i odstawić w ciepłe miejsce aż trochę wyrośnie.
    Krok 4
    Piec około godziny obserwując pod koniec kiedy będzie zarumienione.

     

     

     

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
    Drożdżówka (pieróg drożdżowy), 10.0 out of 10 based on 2 ratings

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *