Jajka zapiekane w ziemniakach – danie konkursowe

| 2 komentarze

Share Button

jajka zapiekane w ziemniakachJajka pani Beaty Foltynowicz  wprowadzają trochę słońca do naszych kuchni :) Muszą być pyszne!

Jajka zapiekane w ziemniakach

Składniki

Opcjonalnie

Sposób przygotowania

Krok 1
DSC_0456
Ziemniaka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Po tym czasie przekrawamy ziemniaka wzdłuż i wydrążamy prawie cały miąższ. Zostawiamy tylko cienką warstwę, żeby pozostała łódeczka do nadziewania. Wydrążonego ziemniaka kroimy w
kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Solimy i pieprzymy. Dodajemy parmezan i zasmażamy wszystko razem. Zasmażkę przekładamy do wydrążonych ziemniaków, pozostawiając na środku dziurę, w którą wbijamy jajko.
Jajko solimy i pieprzymy. Tak przygotowane nadziewane ziemniaki wkładamy jeszcze do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie posypujemy jajko posiekanym szczypiorkiem. Danie gotowe :) Można też podsmażyć z ziemniakami pokrojonego w kostkę kabanosa. Wtedy nie będzie to wersja wegetariańska.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.9/10 (19 votes cast)
Jajka zapiekane w ziemniakach - danie konkursowe, 8.9 out of 10 based on 19 ratings

2 komentarzy

  1. wspaniały pomysł! musze zrobić na wielkanoc :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Weganie oprócz ryb i mięsa nie jedzą też miodu, mleka, jaj itp.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *