Feta z bazylią w cieście francuskim

| 1 Komentarz

Share Button

zdjęcie.cooli

Polecam połączenie sera z bazylią i kandyzowanymi pomidorkami na  ”słodko-słony” wieczór.

Feta z bazylią w cieście francuskim

Sposób przygotowania

Krok 1
Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych kawałków. Papier do pieczenia smarujemy masłem. Na każdej z trzech warstw układamy według własnej fantazji pokrojony w plastry ser, listki bazylii oraz pomidorki (wcześniej obrane ze skórki). Wierzch przykrywamy ciastem. Posypujemy zmielonym pieprzem i całość smarujemy ubitym jajkiem. Należy przygotować w ten sposób drugą porcję. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (do temperatury 175°C) na ok.35 min.
Krok 2
W czasie pieczenia przygotowujemy kandyzowane pomidorki. Do wrzącej wody wrzucamy warzywa na 5-10 sekund. Następnie przekładamy do zimnej wody i obieramy ze skórki. Do rondelka wlewamy miód, po zagotowaniu wkładamy pomidorki i podgrzewamy, aż miód zacznie się karmelizować. Dekorujemy wierzch pasztecików z serem przygotowanymi pomidorkami oraz listkami bazylii. Możemy podawać z sałatą lodową z sosem, w którym podgrzewaliśmy pomidorki.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Feta z bazylią w cieście francuskim, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Jeden komentarz

  1. Takie rzeczy mogłabym jeść codziennie:) moje smaki, wygląda naprawdę super

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *