Schabowe na winie z kluskami śląskimi

| 2 komentarze

Share Button

schabowe na winie z kluskami śląskimiSoczyste schabowe z winną nutą, podane z kluskami śląskimi idealne na niedzielny obiad. Danie świetnie komponuje się z sałatką z buraczków w occie z domowej spiżarni.

Schabowe na winie z kluskami śląskimi

Składniki

    kotlety

    kluski śląskie

    Sposób przygotowania

    Kotlety
    Krok 1
    Schab kroimy na dość cienkie plastry i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Smażymy na na maśle i oliwie. Ważne jest, aby użyć do smażenia prawdziwego masła, ponieważ daje ono niepowtarzalny aromat, a dodatek oliwy zapobiegnie paleniu się masła.
    Kotlety
    Krok 2
    W oddzielnym szerokim rondelku rozpuszczamy kawałek masła, przerzucamy do niego wszystkie usmażone kotlety i zalewamy szklanką białego wytrawnego wina. Dusimy na małym ogniu bez przykrycia, często przekładając kotlety, aż wino się zredukuje i utworzy nam gęsty sosik, a kotlety zmiękną.
    Kluski śląskie
    Krok 3
    Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy, a następnie rozgniatamy. Dodajemy 1/4 mąki ziemniaczanej (proporcja 4:1, 4 części ziemniaków do jednej część mąki ziemniaczanej). Przekładamy na stolnicę, wbijamy jajko i zagniatamy. Aby kluski były równe, nabieramy masę łyżką, robimy kulki i rozgniatamy je palcem tworząc charakterystyczny dołek. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty licząc od wypłynięcia.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
    Schabowe na winie z kluskami śląskimi, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

    2 komentarzy

    1. Ale obiadzik :) Uwielbiam kluski śląskie

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Same pysznosci mniam mniam ..

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *