Żurek z białą kiełbasą

| Brak komentarzy

Share Button

żurek z białą kiełbasąBłyskawiczna, treściwa zupa, która sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach, kiedy nie mamy czasu, a chcemy zjeść coś ciepłego.

Żurek z białą kiełbasą

Sposób przygotowania

Krok 1
Warzywa ścieramy na tarce. Wrzucamy wszystko naraz do garnka, przyprawiamy i gotujemy aż będzie miękkie. Na koniec rozrabiamy 2 torebki żurku w wywarze i wlewamy go do garnka. Zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze chwilkę i gotowe!
Zakwas domowy
Krok 2
Osobom, które chcą przygotować zdrowszą wersję zupy polecam przygotowanie żuru. Trwa to 3 dni, a gotowy zakwas można przechowywać w chłodnym miejscu do 2 tygodni.
Do dużego słoja wsypać mąkę razową. Zalać częścią wrzącej wody i mieszać, aż powstanie konsystencja rzadkiego ciasta. Pozostałą wodę dodać po ostygnięciu masy. Do zakwasu można dodać kromkę razowego chleba i ząbek czosnku. Słoik obwiązać gazą i postawić w ciepłym miejscu. Po 3 dniach przelać do czystych, wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i schować do lodówki.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Żurek z białą kiełbasą, 9.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *