Tort mleczno- kawowy

| 3 komentarze

Share Button

Torcik mleczno- kawowy

Ciasto od dawna za mną chodziło, jadłam podobne w ulubionej cukierni aż w końcu udało mi się odtworzyć przepis, wyszło bardzo podobne i jest naprawdę przepyszne:) Polecam wszystkim amatorom słodkości.

Tort mleczno- kawowy

Sposób przygotowania

Biszkopt
Krok 1
Białko ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier dalej miksując. Następnie żółtka i powoli wymieszane i przesiane mąki,cappuccino z proszkiem do pieczenia ( na wolnych obrotach, żeby nie opadł). Pieczemy w 180 stopniach ok. 50 minut ( do suchego patyczka). Następnie wyjmujemy, zrzucamy z wysokości 50-60 cm na podłogę i odkładamy do piekarnika do ostygnięcia. Piekłam w tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
Krem
Krok 2
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy serki waniliowe i dalej miksując dosypujemy mleko w proszku. Miksujemy na gładką masę.
Krok 3
Biszkopt kroimy na dwie części. Nasączamy kawą i kładziemy masę. Na masę układamy nasączone biszkopty i kolejna warstwa masy. Na koniec drugą część biszkoptu, nasączamy. Na to warstwę masy i posypujemy kakao.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/10 (2 votes cast)
Tort mleczno- kawowy , 6.0 out of 10 based on 2 ratings

3 komentarzy

  1. Robię niemal identyczne ciasto ale pod inną nazwą :P Jest pyyyyyyszne. Polecam! :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Wygląda bardzo smakowicie, podoba mi się takie połączenie smaków :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Cisto bajeczne, zrobiłam na imieniny męża ale…. zważył mi się krem, i nie wiem dlaczego, robiłam wszystko wg przepisu. Jednak i tak było cudowne w smaku a zważonego kremu nikt nie zauważył:o)
    Proszę o poradę co mogłam zrobić nie tak. Ps. smak jak w oryginalnym tiramisu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *