Pleśniak – ciasto z pianką

| 2 komentarze

Share Button

Pleśniak - ciasto z pianką
Bardzo smaczne ciasto o lekko kwaskowatym smaku. :)

Pleśniak – ciasto z pianką

Sposób przygotowania

Krok 1
Mąkę, margarynę, cukier kryształ, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i żółtka jajek posiekać nożem a następnie zagnieść.
Krok 2
Ciasto podzielić na 2 części (w stosunku 1:3). Do mniejszej części dodać kakao i jeszcze raz wyrobić.
Z ciemnego ciasta uformować wałeczki (grubości i długości kciuka:D) i włożyć do zamrażalnika.
Krok 3
Jasną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dużą prostokątną blachę. Ciasto posypać odrobinę mąką ziemniaczaną. Wyłożyć dżem i dokładnie rozsmarować.
Na warstwę dżemu zetrzeć na grubych oczkach tarki ciemne ciasto.
Ubić pianę z 4 białek ( ze szczyptą soli) i cukru pudru. Wyłożyć pianę na warstwę ciemnego ciasta.
Krok 4
Nagrzać piekarnik do 170 stopni C. Piec ciasto przez około 45 minut.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (4 votes cast)
Pleśniak - ciasto z pianką, 8.5 out of 10 based on 4 ratings

2 komentarzy

  1. Pleśniak jest taki pyszny! Chodzi za mną to ciasto, oj chodzi…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Oj, lubię Pleśniaka:P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *