Pomidorowo-ziołowy tort naleśnikowy

| 2 komentarze

Share Button

tort naleśnikowyPięknie pachnący i efektownie wyglądający torcik z ziołowych naleśników, przekładanych pomidorami, cebulką i serem. Coś dla amatorów włoskich smaków.

Pomidorowo-ziołowy tort naleśnikowy

Składniki

ciasto naleśnikowe

Sposób przygotowania

Krok 1
Podstawą przepisu są naleśniki ze świeżymi ziołami (jeśli nie mamy świeżych, to mogą być suszone, ale to już nie będzie to samo). Składniki na ciasto naleśnikowe podałam orientacyjnie, bo zawsze robię "na oko", więc każdy może zrobić je ze swojego sprawdzonego przepisu. Do ciasta dodajemy dużą ilość drobno poszatkowanych świeżych ziół i smażymy, jak zwykłe naleśniki.
Krok 2
Pomidory kroimy w cienkie plasterki (można też pozbyć się skórki, sparzając je w gorącej wodzie). Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Krok 3
W naczyniu żaroodpornym lub zwykłej tortownicy układamy warstwowo naleśnik-pomidory (posolone i popieprzone)-cebulka i posypujemy startym serem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch posypujemy tartym serem. Zapiekamy ok. 30-40 min. w 180°C.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Pomidorowo-ziołowy tort naleśnikowy, 10.0 out of 10 based on 1 rating

2 komentarzy

  1. Ale to niesamowicie wygląda:) Świetny pomysł, zrobię na pewno

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. aaaaaa! to pierwsza rzecz, którą samodzielnie ugotowałem z 10 lat temu, zaskakując wracającą z pracy mamę ;) Przepis miałem chyba z “Kolekcji dobrej kuchni”. Miło to zobaczyć po latach ;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *