Drożdżowe bułeczki

| 1 Komentarz

Share Button

drożdżowe bułeczkiPyszne mięciutkie i pachnące bułeczki z kruszonką i rodzynkami, które najlepiej smakują zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak są jeszcze gorące. Można je rozkroić i posmarować dżemem. Idealne na podwieczorek lub kolację ze szklanką mleka.

Drożdżowe bułeczki

Składniki

rozczyn

ciasto

kruszonka

Sposób przygotowania

Rozczyn
Krok 1
Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce cukru oraz mąki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny pod przykryciem do wyrośnięcia.
Krok 2
Masło stapiamy i studzimy. Rodzynki sparzamy.
Ciasto
Krok 3
Mąkę, jajka, cukry, szczyptę soli łączymy (ja robię to w robocie), a następnie wlewamy wyrośnięty rozczyn. Dolewamy przestudzone masło i wyrabiamy. Dodajemy rodzynki. Jeśli będzie się lepić, podsypujemy mąką. Formujemy okrągłe bułeczki średniej wielkości, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny.
Kruszonka
Krok 4
Z podanych składników robimy kruszonkę: masło, mąkę, cukier i proszek do pieczenia ucieramy w palcach tak, aby powstała nam sypka masa.
Krok 5
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 25 min. w 200°C.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (9 votes cast)
Drożdżowe bułeczki, 7.7 out of 10 based on 9 ratings

Jeden komentarz

  1. uwielbiam takie bułeczki, dziękuję

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *