Szaszłyki z suszonymi owocami i dipem sezamowym

| Brak komentarzy

Share Button

szaszłyki z owocamiIntrygujące połączenie słodkich suszonych owoców z drobiem i aromatycznym dipem sezamowym. Prażone ziarna sezamu i olej sezamowy firmy Biolevita doskonale podkreślają smak dania. Polecam również na grilla.

Szaszłyki z suszonymi owocami i dipem sezamowym

Sposób przygotowania

Krok 1
Pierś z kurczaka kroimy na dość cienki długie kawałki. Obsypujemy przyprawą do drobiu i zalewamy łyżką oleju sezamowego. Marynujemy przynajmniej godzinę w lodówce, a najlepiej całą noc.
Krok 2
Na patyki do szaszłyków nadziewamy kawałki kurczaka na przemian z suszonymi owocami, tak aby powstał nam "świderek". Tak przygotowane szaszłyki pieczemy 20 min. w 180°C.
Dip
Krok 3
Ziarna sezamu prażymy chwilkę na suchej patelni, studzimy. Jogurt naturalny mieszamy z pozostałym olejem sezamowym. Następnie dodajemy sezam, mieszamy. Podajemy do szaszłyków.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (4 votes cast)
Szaszłyki z suszonymi owocami i dipem sezamowym, 9.3 out of 10 based on 4 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *