Jaja faszerowane szprotkami- danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

jaja faszerowane szprotkami

Przepis na te oryginalne  jaja przesłała nam Pani Alicja Żarowska- Mazur. Jaja wyglądają bardzo wykwintnie i mają ciekawe połączenie smaków.

Jaja faszerowane szprotami- danie konkursowe

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
Jaja faszerowane szprotkami to raczej dość słona potrawa. Gotuję jajka na twardo, studzę, kroję na pół. Delikatnie, żeby nie uszkodzić białek, wyciągam żółtka i przekładam je do jakiejś miski. Odkładam tyle szprotów, ile mam połówek jaj – w tym wypadku 12. Pozostałe szproty dodaję do żółtek. Ja użyłam 2 puszek po 170 g – po odlaniu oleju, zostaje po około 100 g rybek. Siekam pietruszkę lub koperek i dodaję do żółtek i szprotów – zostawiam kilka listków do dekoracji. Lekko (naprawdę lekko) solę i dodaję świeżo zmielonego pieprzu. Rozgniatam składniki widelcem, dodaję jedną łyżkę majonezu, żeby powstała zwarta masa.

Faszeruję jajka, na każdej połówce kładę listek pietruszki i jedną rybkę. Zapach dość intensywny i nie każdy ryby lubi, ale mnie nie przeszkadza. A smak jest naprawdę całkiem do rzeczy :)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Jaja faszerowane szprotkami- danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *