Placek Wielkanocny- danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

placek-wielkanocny-1

Coś dla fanów szpinaku. Jajka otulone nadzieniem szpinakowym w otoczce kruchego ciasta, potrawa idealnie pasująca na zbliżającą się Wielkanoc. Danie autorstwa Pani Alicji Żarowskiej- Mazur.

Placek Wielkanocny- danie konkursowe

Składniki

    Ciasto

    Nadzienie

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Placek wielkanocny z jajami to gratka dla fanów szpinaku. Ja szpinak uwielbiam, więc mogłabym ciasto jeść częściej. Ale zostawiam tę przyjemność na Wielkanoc Uśmiech Podana ilość składników wystarcza na tortownicę o średnicy 24 cm.

    Zanim zabiorę się za ciasto, gotuję świeży szpinak lub, jeśli nie mam, rozmrażam szpinak. Następnie mąkę, olej i sól zagniatam w sprężyste ciasto. Aby lepiej się je wałkowało, owijam je w folię spożywczą i daję na pół godziny do lodówki.
    Krok 2
    Siekam cebulę i szklę ją na maśle. Od razu biorę głęboką patelnię, żeby później nie przekładać cebuli z jednego naczynia do drugiego. Kiedy cebula jest już gotowa, dodaję szpinak i smażę razem na dość ostrym ogniu przez około 5 minut. Następnie zestawiam patelnię z kuchenki i zostawiam do wystygnięcia.
    Rozdrabniam twaróg (ja to robiłam widelcem, ale jeśli ktoś chce drobniej, można przetrzeć przez sito) i ścieram parmezan. Szpinak z cebulą powinien być już dosyć chłodny, więc dodaję oba sery, 2 jaja i posiekaną pietruszkę. Doprawiam wszystko solą i pieprzem i mieszam.
    Krok 3
    Tortownicę smaruje masłem i obsypuję mąką lub bułką tartą. Wyciągam z lodówki ciasto i dzielę je na dwie części. Większą rozwałkowuję tak, aby pokryła całe dno oraz boki tortownicy. Ciasto powinno być dosyć cienkie (u mnie wyszło tak około 3 mm). Kiedy tortownica jest już wyłożona ciastem, przekładam na ciasto farsz i robię w nim 8 zagłębień na jaja. Wbijam jaja, doprawiam solą i pieprzem, po czym rozwałkowuję drugą część ciasta i delikatnie przykrywam nim to, co już mam w tortownicy. Zwracam uwagę, aby w miarę możliwości oba ciasta skleić na brzegu.

    W miseczce roztrzepuję żółtko i smaruję nim wierzch ciasta, po czym wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 40-45 minut. W tym czasie jaja powinny się ściąć, a wierzch placka się zarumienić. Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż placek nieco przestygnie. Już na zimno można go podawać solo lub jako dodatek do wędlin. Smacznego!
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
    Placek Wielkanocny- danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 1 rating

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *