Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – danie konkursowe

| Brak komentarzy

Share Button

jajka faszerowane suszonymi pomidoramiDanie autorstwa Katarzyny Zdanowskiej. Pyszne suszone pomidorki tworzą harmonijne połączenie z cebulką i jajem. Na pewno wypróbujemy, bo wygląda bajecznie.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – danie konkursowe

Sposób przygotowania

Krok 1
Jajka gotujemy na twardo. Jajka zimne z lodówki wrzucam do zimnej wody i od momentu zagotowania gotuję 7-8 minut.
Krok 2
W czasie gdy jajka się gotują możemy przygotować farsz. Do miseczki wlewamy oliwę z suszonych pomidorów, pokrojone bardzo drobno pomidorki, bardzo drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz.
Ugotowane jajka obieramy i przecinamy na pół, wyciągamy żółtko najlepiej za pomocą łyżeczki, bardzo łatwo wychodzi.
Krok 3
Żółtka wrzucamy do miseczki z dodatkami i widelcem ucieramy przez chwilę. Przed faszerowaniem białek próbujemy czy jest dosyć soli, pieprzu i oliwy.
Krok 4
Za pomocą głębokiej łyżeczki nabieramy farsz, lekko ubijamy i wkładamy do białek, najlepiej łyżeczkę lekko przesmarować oliwą, wtedy farsz będzie bardzo łatwo wychodził.
Krok 5
Ja nie lubię zimnych jajek, te bez problemu uszykowane można odgrzać w mikrofalówce, nie strzelają ani nie wybuchają :)

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami - danie konkursowe, 9.3 out of 10 based on 3 ratings

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *