Rolada jabłkowa

| 1 Komentarz

Share Button

rolada jabłkowa

Miła odmiana od tradycyjnej szarlotki. Ciasto jest dość słodkie, delikatne i bardzo puszyste.  Świetnie smakuje z poobiednią kawą.

Rolada jabłkowa

Sposób przygotowania

Krok 1
Oddzielamy żółtka od białek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier puder, po jednym żółtku, mąkę i proszek do pieczenia (w kolejności) ciągle miksując.
Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze od piekarnika. Pieczemy 25-30min w 200'.
Krok 2
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące zawijamy w roladę ze ściereczką w środku. Pozostawiamy do ostygnięcia. Dzięki temu łatwiej będzie zawinąć roladę z farszem.
Krok 3
Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody, dodajemy łyżkę żelatyny. Czekamy aż ostygnie i mieszamy z dżemem jabłkowym i cynamonem.
Krok 4
Ciasto rozwijamy, wyjmujemy ściereczkę, układamy farsz pozostawiając jeden brzeg pusty (żeby nadzienie nie wypływało). Zwijamy roladę, dekorujemy lukrem i posypką i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Rolada jabłkowa, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Jeden komentarz

  1. Bardzo lubię rolady, a Twoja wygląda wyśmienicie :)

    Ściskam cieplutko!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *