Ciasto na maślance z kokosem

| 2 komentarze

Share Button

ciasto na maślancePyszne wilgotne ciasto z kokosową pierzynką, które polubi każdy. Idealne do kawki lub herbatki na niedzielny podwieczorek.

Ciasto na maślance z kokosem

Składniki

Sposób przygotowania

Krok 1
2 całe jajka i 3 żółtka ucieramy za szklanką cukru do białości. Następnie dodajemy maślankę i olej, mieszamy. Na koniec partiami dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropel zapachu migdałowego.
Krok 2
Z 3 białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypujemy pół szklanki cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i stworzy nam słodką bezę. Dodajemy do niej wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Krok 3
Ciasto przekładamy do okrągłej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wykładamy bezę z wiórkami. Pieczemy 50 min. w 180°C.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.2/10 (9 votes cast)
Ciasto na maślance z kokosem, 7.2 out of 10 based on 9 ratings

2 komentarzy

  1. mniam, lubię kokosowe wypieki, Twoje ciacho wygląda bardzo apetycznie!

    Pozdrawiam :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Napewno pyszne, jak wszystko! Czekam na zaproszenie w celu degustacji!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *