Tulipan – ciasto z makiem

| 2 komentarze

Share Button

Tulipan - ciasto z makiem

Niepozorne a jednak bardzo smaczne ciasto. Idealny dodatek do kawy lub herbaty gdy nie mamy ochoty na ciężkie ciasta z kremem.

Tulipan – ciasto z makiem

Składniki

    Ciasto

    Polewa kakaowa

    Sposób przygotowania

    Ciasto
    Krok 1
    Utrzeć margarynę z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Wlać oliwę, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Dodać zapach rumowy.
    Krok 2
    Ciasto podzielić na 3 części (tak, tak... brudzimy aż 3 miski:P). Do jednej z nich dodać mak i zmiksować, do kolejnej kakao, a do trzeciej nie dodawać nic.
    Krok 3
    Do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy kolejno:
    - część masy z makiem
    - część masy z kakao
    - całą masę bez dodatków
    - resztę masy z kakao
    - resztę masy z makiem.
    Krok 4
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.
    Polewa kakaowa
    Krok 5
    W małym garnuszku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać mleko oraz kakao. Podgotować około 5 minut, co jakiś czas mieszając.

    Ciasto polać ciepłą polewą.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 8.7/10 (10 votes cast)
    Tulipan - ciasto z makiem, 8.7 out of 10 based on 10 ratings

    2 komentarzy

    1. Fajnie wygląda:) Robiłam kiedyś coś podobnego na samych białkach.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Witam
      Własnie wyciągałam ciasto z pieca
      Wprowadziłam małe zmiany
      Pieczenie 65 min
      Białka ubilam osobno i dodałam na końcu , cukier mniejsze pół szklanki i jest w zupełności dobrze
      Bardzo smaczne wyszło i polecam

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Odpowiedz na „Luka LiAnuluj pisanie odpowiedzi

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *