Rolada drożdżowa z warzywami

| 4 komentarze

Share Button

rolada drozdzowa z warzywami

 

Jedna z najlepszych potraw, jakie ostatnio udało mi się stworzyć. Przypomina w smaku tatarski pierekaczewnik, choć tamten jest bardziej mięsny. Doskonale smakuje z sosem czosnkowym.

Rolada drożdżowa z warzywami

Składniki

    ciasto

    farsz

    posypka

    Sposób przygotowania

    Krok 1
    Przygotować rozczyn. Podgrzać mleko, wodę i dodać drożdże. Wsypać łyżkę cukru i mąki, aby drożdże ładnie wyrosły. Odstawić na chwilę, aż podwoją swoją objętość. W międzyczasie do miski wsypać mąkę, dodać oliwę i sól. Dodać rozczyn i zagniatać. Możliwe, że trzeba będzie dodać jeszcze mąki. Podzielić ciasto na 2 kulki.
    Krok 2
    Podgotować brokuła. Podsmażyć pokrojone mięso, dodać warzywa i jeszcze smażyć kilka minut. Dodać przyprawy.
    Krok 3
    Rozwałkować ciasto (mamy 2 kulki i każda będzie osobną roladą) i nakładać farsz. na środek. Polać ketchupem. Ja miałam ketchup domowej roboty (przy najbliżej okazji wstawię przepis), ale można użyć zamiast tego sosu słodko - kwaśnego.
    Krok 4
    rolada
    Zawinąć ciasto w roladę. Posmarować białkiem jaja wierzch i posypać bazylią i rozmarynem. Piec 45-60 minut, aż rolady będą rumiane.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
    Rolada drożdżowa z warzywami, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

    4 komentarzy

    1. bardzo fajny pomysł akurat mam drożdże i zastanawiałam się co z nimi zrobić:)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Musi być pyszna ;) uwielbiam drożdżowe ciasto.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    3. dostałem po placku sraczki.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    4. Bardzo mi przykro, ale nie jestem pewna, czy to wina rolady :) Ze swojej strony powiem, że była wielokrotnie testowana i nigdy problemu nie zgłaszano :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *