Karpatka

| 3 komentarze

Share Button

Karpatka
Karpatki chyba nie trzeba nikomu przedstawiać.:) Pyszne ciasto z rozpływającym się w ustach kremem budyniowym…

Karpatka

Składniki

    Placki

    Krem

    Sposób przygotowania

    Krem
    Krok 1
    Odlać ok 1/2 szklanki mleka i wymieszać z nim mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zmniejszyć płomień i dolać połączone składniki masy budyniowej. Ciągle mieszając podgotować jeszcze chwilę (ok. 1 -2 min) aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

    Zmiksować masło roślinne na gładko i ciągle miksując dodawać po 1 łyżce ostudzonej masy budyniowej.
    Placki
    Krok 2
    Wodę zagotować z margaryną. Zmniejszyć płomień i dodawać po trochu mąkę, ciągle mieszając łyżką. Mieszać do momentu, gdy masa zgęstnieje i zacznie odstawać od garnka. Odstawić do wystygnięcia

    Gdy masa wystygnie wbić do niej 4 całe jajka i 2 biała, całość zmiksować. Dodać proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksować.
    Krok 3
    Dwie duże prostokątne blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować ciasto łyżką na papierze, można to zrobić nierówno, co zwiększa szanse na fantazyjne fale. :D
    Krok 4
    Placki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 30 minut, aż będą miały złocisty kolor.
    Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!
    Krok 5
    Gdy placki ostygną, przełożyć je kremem budyniowym i delikatnie docisnąć. Posypać cukrem pudrem.
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 9.0/10 (7 votes cast)
    Karpatka, 9.0 out of 10 based on 7 ratings

    3 komentarzy

    1. Uwielbiam karpatkę. Ślinka cieknie na sam widok :)

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    2. Piękna! Muszę zrobić koniecznie! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    3. Od dawna chodzi za mną karpatka:) ulubione ciacho z dzieciństwa.

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są oznaczone znakiem *