Calzone

| 5 komentarze

Share Button

calzone

Drożdżowy wielki pieróg z pysznym mięsno-warzywnym nadzieniem i serem. Jest bardzo sycący. Coś dla wielbicieli pizzy, ale nie tylko.

Calzone

Składniki

ciasto

farsz

Sposób przygotowania

Krok 1
Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2
Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w słupki, cebulkę w kosteczkę. Podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków (super smakuje z pieczarkami) lub inną ulubioną przyprawą.
Krok 3
Mięso mielone również podsmażamy na patelni i przyprawiamy vegetą, solą i pieprzem.
Krok 4
Gdy ciasto podrośnie, dzielimy je na 4 części i wałkujemy dość cienko okrągłe placki. Jedną połówkę ciasta smarujemy ketchupem i nakładamy warstwami mięso mielone, warzywa i ser. Przykrywamy drugą połówką ciasta tak, aby powstał pieróg. Zlepiamy i zawijamy brzegi ciasta. Na koniec smarujemy wierzch żółtkiem. Pieczemy 25 min. w 200°C.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
Calzone, 9.7 out of 10 based on 3 ratings

5 komentarzy

  1. już dawno miałam zrobić, a teraz mi się przypomniało i muszę upiec koniecznie :) , Twoje wyglądają przepysznie :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  2. Aaaa uwielbiam calzone, Gdybym mogła dałabym 11 za ten przepis. :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  3. Przepis godny uwagi! :) Należą się słowa uznania. Ja trochę z nim pokombinowałam i zrobiłam farsz po swojemu, bo chciałam zrobić coś podobnego do calzone greckiego z Dominium. Prawie wyszło, bo jednak co jak co, ale ciasto od nich trudno podrobić…
    Jeszcze raz dzięki za fajny przepis!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  4. 50 dkg drożdży??? toż to bomba !!! :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  5. oczywiście miało być 5 dkg, czyli 50 g ;)

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *