Szaszłyki z indyka z sosem satay

| Brak komentarzy

Share Button

szaszłyki z indyka z sosem satay

Szaszłyki w towarzystwie ostrego sosu. Dla osób lubiących orientalne smaki.

Szaszłyki z indyka z sosem satay

Składniki

Marynata

Sos Satay

Sposób przygotowania

Szaszłyki
Krok 1
Pierś z indyka kroimy w większą kostkę. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy sos teriyaki z sosem sojowym, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i łyżkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy na koniec dodajemy oliwę z oliwek i zalewamy pierś. Najlepiej na noc, ewentualnie na 2 godziny. Tak przygotowane mięso nadziewamy na wcześniej umoczone w wodzie patyczki do szaszłyków i pieczmy około 30-40 minut w 180 stopniach.
Sos satay
Krok 2
Mleczko kokosowe zagotowujemy z masłem orzechowym i przyprawami do zgęstnięcia. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną kolendrę (jeśli nie mamy świeżej możemy dać w proszku) i gotujemy jeszcze około 1 minuty. Podajemy z szaszłykami.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Szaszłyki z indyka z sosem satay, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *