Śledzie po japońsku

| 1 Komentarz

Share Button

śledzik po japoński

Ciekawa przystawka na przyjęcia zakrapiane alkoholem. Szybko znika ze stołów.

Śledzie po japońsku

Sposób przygotowania

Śledzie w zalewie
Krok 1
Śledzie moczymy w mleku min. 2 godziny. Następnie kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w kostkę. Na zmianę układamy w 1 litrowym słoiku trochę śledzi, trochę cebulki. Dodajemy ok. 3 listków laurowych, 3 ziela angielskie, kapary i pieprz. Wszystko zalewamy w proporcjach 2/3 oleju, 1/3 octu. Odstawiamy do lodówki na około 2 dni, aby śledzie się przegryzły.
Dip japoński
Krok 2
Jaja, cebulkę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Dodajemy kapary. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy pieprz, 1 łyżeczkę cukru i trochę soli do smaku. Mieszamy z resztą składników i podajemy ze śledziami.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Śledzie po japońsku, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Jeden komentarz

  1. Śledź pyszny ale to nie jest przepis na śledzia po japońsku.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone znakiem *